Μαρίνος Μητραλέξης

κατάλογος.jpg

Συνήθως όταν μιλάμε για το έπος του '40 έρχονται στο μυαλό μας εικόνες γενναίων στρατιωτών που εφορμούν κατά των εχθρικών θέσεων φωνάζοντας "ΑΕΡΑ".


Ωστόσο ένα σημαντικό κεφάλαιο του έπους γράφτηκε χιλιάδες πόδια πάνω από την κορυφογραμμή της Πίνδου,εκεί όπου ατρόμητοι Έλληνες πιλότοι ρίχνονταν με μανία στα εχθρικά αεροσκάφη γράφοντας ιστορίες απίστευτης γενναιότητας και ηρωισμού που ξεπερνάει κάθε χολιγουντιανή φαντασία.


Μία τέτοια ιστορία είναι και αυτή του Υποσμηναγού τότε Μαρίνου Μητραλέξη,ενός διακεκριμένου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας από το χωριό Μίλα της Μεσσηνίας.

videoplayback(1).gif



Το ημερολόγιο έγραφε 2 Νοεμβρίου 1940, και η Πολεμική Μοίρα στην οποία υπηρετούσε ο Μητραλέξης βρισκόταν σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής.

Ξαφνικά δίνεται εντολή άμεσης απογείωσης καθώς δεκαπέντε ιταλικά βομβαρδιστικά τύπου Cant Ζ1007 bis Alcione (συνοδεία επτά καταδιωκτικών) πλησίαζαν στη Θεσσαλονίκη με αποστολή τον βομβαρδισμό της.

Ο Μητραλέξης και οι υπόλοιποι έλληνες χειριστές με τα δικά τους 6 αεροσκάφη τύπου PZL εντοπίζουν τα ιταλικά βομβαρδιστικά και αρχίζει σφοδρή αερομαχία.

Η αερομαχία μεταφέρεται λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη (περιοχή Λαγκαδά) όπου βρίσκονταν παρατεταγμένα τα ελληνικά αντιαεροπορικά πυροβόλα, τα οποία ενισχύουν από εδάφους την εμπλοκή και αλλάζουν την ισορροπία της άνισης μέχρι τότε μάχης, δίνοντας πλεονέκτημα στο ελληνικό σμήνος των PZL.


φωτογραφία από: https://news.tv4e.gr/

Στο πλεονέκτημα αυτό, συμβάλλει και η πράξη του Μαρίνου, ο οποίος αφού έχει "αδειάσει" τα πυρομαχικά του πάνω σε ένα τρικινητήριο ιταλικό βομβαρδιστικό, δεν αρκείται σε αυτό (καθώς το βομβαρδιστικό δεν έχει καταρριφθεί).

Αποφασίζει να το εμβολίσει καταστρέφοντας έτσι το πηδάλιο της "ουράς" του ιταλικού βομβαρδιστικού, χρησιμοποιώντας την έλικα του αεροσκάφους του!


Το ιταλικό αεροσκάφος μπαίνει σε περιδίνηση και συντρίβεται στο έδαφος. Ο Μητραλέξης εκτελεί αναγκαστική προσγείωση, καθώς μένει με την έλικα του αεροσκάφους του στρεβλωμένη από τη σύγκρουση, και προσγειώνεται κοντά στο χώρο όπου συνετρίβη το ιταλικό βομβαρδιστικό.


Εκεί συναντά το πλήρωμα του κατεστραμμένου εχθρικού αεροσκάφους και διαπιστώνει ότι 4 από τους 5 του πληρώματος είναι σώοι, καθώς χρησιμοποίησαν τα αλεξίπτωτά τους.

Χαμογελώντας τους συστήνεται, τους ενημερώνει ότι ήταν αυτός που τους κατέρριψε τους χαιρετάει στρατιωτικά και αφού τους καλωσορίζει στην Ελλάδα, προτάσσει το περίστροφό του και τους συλλαμβάνει!

φωτογραφία από: https://fourtounis.gr

Στη συνέχεια τους επιβιβάζει σε αυτοκίνητο της Χωροφυλακής και τους οδηγεί στη Στρατιωτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό λαμβάνει άμεσα διεθνή φήμη, και ανεβάζει στα ύψη το ηθικό και την υπερηφάνεια της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Μαρίνος γίνεται ένας θρύλος, και συνεχίζει τα κατορθώματά του και στη συνέχεια του πολέμου.

Για την παράτολμη αυτή πράξη του, τιμήθηκε με το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, ανώτατη ηθική αμοιβή σε καιρό πολέμου.

Πρόκειται για τον μοναδικό Έλληνα Αεροπόρο, στον οποίο απονεμήθηκε η διάκριση αυτή, ενώ διαρκούσε ο πόλεμος.

Πέθανε εν ώρα υπηρεσίας στις 19 Σεπτεμβρίου του 1948, όταν το αεροσκάφος Oxford με το οποίο πραγματοποιούσε αναγνωριστική αποστολή στο Αιγαίο, κατέπεσε μετά από βλάβη του κινητήρα, στη θαλάσσια περιοχή της Τήνου, όπου βυθίστηκε.

Του απονεμήθηκε μετά θάνατον ο βαθμός του Αντισμηνάρχου αφού του είχαν αποδοθεί πολλές διακρίσεις για τη δράση του από το 1940 μέχρι το 1945.


Πηγές: