Χαράλαμπος Χαραλάμπους

-Grenade-captain-america-38811107-500-200.gif

Στην blockbuster ταινία Κάπτεν Αμέρικα - Ο πρώτος εκδικητής, μαθαίνουμε πως ο Στηβ Ρότζερς ή πιο κοινά γνωστός ως Καπτεν Αμέρικα πριν πάρει τις δυνάμεις του, συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα παραγωγής υπερστρατιωτών όπου ήταν παραγκωνισμένος λόγω του αδύναμου σώματός του.

Ο υπεύθυνος αξιωματικός, σε μια προσπάθεια να τον διώξει, έριξε μια ψεύτικη χειροβομβιδα στα πόδια της διμοιρίας, πιστεύοντας πως ο Στηβ θα δειλιάσει, δείχνοντας πως δεν είναι άξιος να επιλεγεί για το πρόγραμμα. Αντ’ αυτού, ο μικροκαμωμένος στρατιώτης πήδηξε πάνω στη χειροβομβίδα φωνάζοντας σε όλους να απομακρυνθούν.

xaralampos-xaralampous-ipoloxagos-741x486.jpg

Σε παρόμοιο σκηνικό βρέθηκε ο 29χρονος Χαράλαμπος Χαραλάμπους, στις 5 Νοεμβρίου 2009, σε ένα φυλάκιο της Λευκωσίας κατά τη διάρκεια μιας καταμέτρησης πολεμικού υλικού, όπου κατά τον χειρισμό των χειροβομβίδων, ακούστηκε ένα κλικ από το εσωτερικό μίας εξ αυτών που παρέλυσε τους 4 άντρες που ήταν στο φυλάκιο, τον Χαράλαμπο και τρεις δόκιμους.

Ένας απο αυτούς τον ρώτησε: “Μήπως εκραγεί κ.Υπολοχαγέ?” ενώ ταυτοχρόνως αυτός και οι υπόλοιποι έκαναν μερικά βήματα πίσω.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δοκίμων, ο υπολοχαγός έφερε την χειροβομβίδα κοντά στο στήθος του, τους γύρισε τη πλάτη και τους διέταξε απότομα να φύγουν.

Οι τρεις άντρες κατάφεραν να απομακρυνθούν υποτυπωδώς από την σημαντικά μειωμένη εμβέλεια της χειροβομβίδας, μέσα στα 2-3 εναπομείναντα δευτερόλεπτα. Ένας εκκωφαντικός κρότος συντάραξε το φυλάκιο, και ακούστηκε σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή, ενώ πυκνοί καπνοί και θραύσματα γέμισαν την αίθουσα.

Οι δόκιμοι γύρισαν πίσω και αντίκρισαν αυτό που λίγο-πολύ περίμεναν να δουν: Ο υπολοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους ήταν νεκρός με διαμελισμένα άκρα και ένα βαθύ τραύμα στη καρδιά.

Στη καρδιά που προτίμησε να θυσιαστεί και να βρει φριχτό θάνατο προκειμένου να σώσει τις ζωές των τριών στρατιωτών του. Αυτή η πράξη ανιδιοτέλειας τον καθιστά ισάξιο ενός υπερήρωα, που ευτυχώς δεν υπάρχει μόνο στα κομικς. Υπάρχουν ακόμα σουπερ ήρωες τελικά, με σάρκα και οστά και ζουν ανάμεσά μας.

κηδεία.jpg

Το σημείο, έσπευσαν πυροτεχνουργοί που εξέτασαν το υλικό. Η αυτοθυσία του υπολοχαγού απέτρεψε την ανατίναξη των πυρομαχικών που υπήρχαν στην αποθήκη καθώς το σώμα του λειτούργησε ως ασπίδα και σταμάτησε τα θραύσματα.

Εννέα χρόνια αργότερα, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δικαίωσε τη μνήμη του υπολοχαγού που μέχρι τότε σπιλώνονταν από τη κατηγορία του “ανθρώπινου λάθους” εις βάρος του, ενώ βρήκε ένοχους τους υπευθύνους της Εθνοφρουράς για αμέλεια, και επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 105.000 ευρώ, την κάλυψη των δικηγορικών εξόδων και τον νόμιμο τόκο για 9 χρόνια, τα οποία θα καταβληθούν από την κυβέρνηση.

Ο τότε Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης προήγαγε σε λοχαγό μετά θάνατον, τον 29χρονο ενώ στη μνήμη του καθιερώθηκαν τρία βραβεία.

Πηγές:

sigmalive.com/ , εφημερίδα “Σημερινή”

reporter.com.cy

alphanews Κύπρου