Φλαούνες με ανάλατη αναρή

glik.jpg

Η ετυμολογία της ονομασίας του εδέσματος αποδίδεται στην αρχαιοελληνική “παλάθη” που ήταν ένα παρασκεύασμα από ξερά φρούτα. Κατά μία άλλη εκδοχή, η φλαούνα πήρε το όνομά της από το λατινικό fladonis. Κατά μία τρίτη εκδοχή η λέξη φλαούνα προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα φλάω που σημαίνει θλίβω.

Η λέξη συναντάται επίσης στην περιοχή της Αρκαδίας όπου έτσι ονομάζεται η πίτα που προετοιμάζεται σε πλάκα και έπειτα ψήνεται στα κάρβουνα. Στην Κύπρο οι φλαούνες καμιά φορά λέγονται και βλαούνες. Στην περιοχή του Καραβά δε, ονομάζονται φεσούδκια ενώ στην περιοχή της Καρπασίας τα έλεγαν αφλαούνες.

ιθη9πιη.jpg

Οι φλαούνες, είναι εορταστικό έδεσμα και συνήθως φτιάχνονται στην Κύπρο κατά την πασχαλινή περίοδο. Η Κυπριακή τους παράδοση, ξεκινά τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα.

Στις μέρες μας φτιάχνονται συνήθως την Μ. Πέμπτη, όμως παραδοσιακά φτιάχνονταν το Μέγα Σάββατο, έτσι ώστε να τις πάρουν οι πιστοί μαζί τους, στην εκκλησία τη νύχτα της Ανάστασης, και να καταναλωθούν αμέσως μετά.

Ο λόγος αυτής της παράδοσης είναι για να μην προκληθούν στομαχικές διαταραχές κατά τη μετάβαση από τη νηστεία, στην απότομη πλήρη διατροφή των πιστών.

Η κλασική φλαούνα γίνεται με τυρί και χαλούμι, και ψήνεται σε ξυλόφουρνο, όμως τα τελευταία χρόνια συχνά φτιάχνεται αναρή, ως πιο υγιεινή και λιγότερο χρονοβόρα επιλογή.

Σε μερικές περιοχές δε, παρασκευάζονται οι λεγόμενες Πασκιές, που είναι στρογγυλές φλαούνες, με γέμιση από κομματάκια κρέατος με μπαχαρικά.

collage-flaounes-image.jpg

Υλικά για 10 φλαούνες

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:

-ένα κιλό αλεύρι χωριάτικο

-φλυτζάνι λάδι

-μισό φλυτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

-ένα κουταλάκι μαχλέπι

-ένα κουταλάκι μαστίχα

-ένα κουταλάκι αλάτι

-ένα φακελάκι βανίλια

-μία κουταλιά baking powder

-μία κουταλιά ζάχαρη

-λίγο ελαιόλαδο

-και όσο νερό χλιαρό χρειαστεί

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:

-ένα κιλό αναρή ανάλατη

-ένα φλυτζάνι τριμμένο χαλούμι

fournizma-flaounonjpg.jpg

-λίγες μικρές σταφίδες (προαιρετικά)

-δύο αυγά ολόκληρα

- δύο σκέτα ασπράδια αυγού χτυπημένα με μία κουταλιά λάδι

-μισό φλυτζάνι σιμιγδάλι (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις)

-μισό φλυτζάνι ζάχαρη

-κανέλα, μαστίχα και μαχλέπι (από λίγο)

- μισό φλυτζάνι δυόσμο φρέσκο και ψιλοκομμένο

-ένα κουταλάκι baking powder

Για την επικάλυψη θα χρειαστούμε:

-τρία αυγά χτυπημένα καλά, και τρεις κουταλιές σουσάμι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής:

Λιώνουμε την αναρή και την αναμιγνύουμε σε ένα μεγάλο δοχείο, με το τριμμένο χαλούμι, τα αυγά και τα ασπράδια (τα χτυπημένα με το λάδι). Προσθέτουμε την κανέλα, τον δυόσμο και το σιμιγδάλι (ή το αλεύρι).

248a4bbb9404e0a0c735db8993b0f3a9.jpg

Χτυπάμε στο γουδί ώσπου να γίνουν σκόνη, το μαχλέπι, τη ζάχαρη, και τη μαστίχα. Τα προσθέτουμε κι αυτά στο δοχείο που έχουμε τα υπόλοιπα υλικά μας, και μετά το βάζουμε στο ψυγείο να περιμένει.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη:

Χτυπάμε στο γουδί το μαχλέπι, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι, ώσπου να γίνουν σκόνη.

Σε ένα μεγάλο δοχείο βάζουμε το περιεχόμενο του γουδιού μας και μαζί, το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι

Προσθέτουμε το λάδι και το χυμό και τα ζυμώνουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό, και πλάθουμε το μείγμα σε μπάλα. Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε τη γέμιση απ’ το ψυγείο και προσθέτουμε το baking powder και τις σταφίδες.

Κάνουμε τη μεγάλη μπάλα της ζύμης, μικρές μπαλίτσες που ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλά δισκάκια (περίπου 16-17 εκατοστά)

flaounajpg0.jpg

Βάζουμε στο κέντρο από κάθε δισκάκι, περίπου δυο κουταλιές της σούπας γέμιση και κλείνουμε τα δισκάκια μας σε τετράγωνα πιέζοντας τις άκρες μ’ ένα πιρούνι (αφήνουμε λίγο ανοιχτή τη γέμιση)

Αλείφουμε τις φλαούνες μας, με το αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τις βάζουμε να ψηθούν για περίπου τρία τέταρτα και τις βγάζουμε μόλις ροδίσουν.

Πηγές

  • cyprusalive.com

  • kopiaste.info

  • city.sigmalife.com

  • checkincyprus.com

  • pinterest.com

  • cyprusalive.com

Ομήρεια