Γιατροσόφια για τα μαλλιά (συνταγές)

φωτογραφία από: http://archaia-ellada.blogspot.com

Ο άνθρωπος από την προϊστορία ακόμα, προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε διαθέσιμο υλικό, ώστε να βελτιώσει την υγεία και την εμφάνισή του, ενώ τη γυναικεία ματαιοδοξία σατίριζε ακόμα και ο Αριστοφάνης στις κωμωδίες του, μιλώντας για την υπερβολική χρήση (κυρίως από τη θεά Αφροδίτη), αλοιφών, αρωμάτων και καλλυντικών.

Στην αρχαία Ελλάδα, τα καλλυντικά παρασκευάζονταν συνήθως από τίλιο, βάλσαμο, σμύρνα, ίριδα κ.ά. (συνήθως για αρώματα), φύλλα καρυδιάς και φασκομηλιάς, καρπούς μυρτιάς κ.ά, (για βαφές μαλλιών), αλόη, αγριοτριαντάφυλλο, μέλι, κρασί κ.ά, για την τριχόπτωση, ενώ δεκάδες άλλα βότανα αναφέρονται ως χρησιμοποιούμενες μέθοδοι καλλωπισμού.

Με την πάροδο των αιώνων, με πειραματισμούς και αλχημείες, οι συνταγές αυτές βελτιώθηκαν, εμπλουτίστηκαν με νέα υλικά, και άλλες πέρασαν από στόμα σε στόμα αποτελώντας μυστικά οικογενειακών παραδόσεων, άλλες καταγράφηκαν και έφτασαν ως τις μέρες μας, μέσα από τα τετράδια συνταγών των προ-προγιαγιάδων μας, ενώ κάποιες χάθηκαν για πάντα.

φωτογραφία από: http://www.arxeion-politismou.gr

Τα απλά υλικά των συνταγών τα καλλιεργούσαν ή τα μάζευαν από τα δάση, ενώ στους νεότερους χρόνους τα πιο περίπλοκα, τα προμηθεύονταν από διάφορα καταστήματα και φαρμακεία. Σε αρκετές περιπτώσεις, αναζητούσαν τη βοήθεια “μαγισσών” που συχνά τελούσαν χρέη γιατρού, φαρμακοποιού, μαίας κ.λπ. και που έχοντας από μικρές μαθητεύσει κοντά σε έμπειρες “μάγισσες” και έχοντας ασχοληθεί πολύ με το αντικείμενο, είχαν αποκτήσει μεταξύ άλλων, εμπειρικές γνώσεις χημείας, φαρμακευτικής, βοτανολογίας και κοσμητολογίας.

Ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη ήταν η κοσμητολογία σε πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας, και ιδιαιτέρως στη Σμύρνη όπου οι γυναίκες φρόντιζαν πάρα πολύ την εμφάνισή τους και οι οποίες διέσωσαν πολλές συνταγές ομορφιάς.

Στις μέρες μας, υπάρχουν καλλυντικά και λύσεις για σχεδόν κάθε πρόβλημα αισθητικής, που όμως ακόμα κι αν πρόκειται για φυτικά, περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες (συντηρητικά, σταθεροποιητές κ.λπ), και σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στον βασικό κανόνα των γιαγιάδων μας: Μην βάζεις στο δέρμα σου κάτι που δεν μπορείς και να φας.

Κι επειδή το βασικότερο πρόβλημα στην παρασκευή των δικών μας σπιτικών καλλυντικών, είναι ο χρόνος που χρειάζεται να διαθέσουμε, επιλέξαμε να μοιραστούμε τις ευκολότερες συνταγές του οικογενειακού μας αρχείου, που περιλαμβάνουν λίγα και εύκολα προσβάσιμα υλικά.

Βασικοί κανόνες ακόμα και για τα απολύτως φυσικά προϊόντα είναι:

  • να μην έχουμε αλλεργία σε κάποιο από τα υλικά

  • να μην έρθουν σε επαφή με τα μάτια

  • να κάνουμε δοκιμή σε μία μικρή περιοχή και να περιμένουμε 24 ώρες ώστε να σιγουρευτούμε πως δεν μας προκαλούν ερεθισμό.

  • Να σιγουρευτούμε πως τα προβλήματά μας δεν οφείλονται σε κακή διατροφή ή σε προβλήματα υγείας που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης.

    Εάν θέλουμε να κάνουμε ποσότητα για μελλοντική χρήση:

  • γράφουμε στα βαζάκια το περιεχόμενό τους και την ημερομηνία παρασκευής

  • διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος (ιδανικά στο ψυγείο), και όχι περισσότερο από ένα μήνα (ειδικά αν πρόκειται για ευπαθή υλικά).

Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε συνταγές για διάφορες χρήσεις και συνεχώς θα προστίθενται νέα γιατροσόφια:

Καταπολέμηση τριχόπτωσης, ενυδάτωση, και λάμψη:

(Τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ για να δούμε αποτελέσματα χρειάζεται να επαναλαμβάνεται η διαδικασία όσο το δυνατόν συχνότερα (τουλάχιστον μία-δύο φορές την εβδομάδα).

1η συνταγή:

(για ξηρά μαλλιά)

Υλικά

Φωτογραφία από: https://naturalsoul.gr/

  • 1 κρόκο αυγού

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή καστορέλαιο, ή ιδανικά μίξη των δύο)

  • μία κουτ. σούπας μέλι

  • 1-2 ποτήρια δυνατό αφέψημα (προτιμήστε τσουκνίδα και αν δεν είναι δυνατόν αυτό, επιλέξτε ή αναμείξτε ρίγανη, φασκόμηλο, δάφνη, κατιφέ, θυμάρι, καλέντουλα, δεντρολίβανο, ή/και χαμομήλι).

Εκτέλεση

Χτυπάμε το αυγό με το λάδι, και το μέλι, προσθέτοντας σταδιακά λίγο από το αφέψημα, ώσπου να ανακατευτούν καλά τα υλικά μεταξύ τους και να γίνουν μία αραιή κρέμα.

Ψεκάζουμε τα μαλλιά μας με το χλιαρό αφέψημα, και απλώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας. Στη συνέχεια καλύπτουμε τα μαλλιά, ώστε να δημιουργηθεί ζεστό περιβάλλον*, και αφήνουμε για περίπου μισή ώρα. Μετά λουζόμαστε**.

2η συνταγή:

Φωτογραφία από :https://www.healthweb.gr

(για όλους τους τύπους μαλλιών)

Υλικά:

  • ένα μεγάλο φύλλο αλόης

  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή καστορέλαιο, ή ιδανικά μίξη των δύο)

Εκτέλεση

Σκίζουμε το φύλλο της αλόης στα δύο και αφαιρούμε το ζελέ. Ανακατεύουμε καλά με το λάδι (στο μπλέντερ γίνεται ευκολότερα), και εφαρμόζουμε στο τριχωτό της κεφαλής κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Καλύπτουμε το κεφάλι μας*, και αφήνουμε όση περισσότερη ώρα γίνεται (σε κάθε περίπτωση όχι λιγότερο από 30 λεπτά). Στη συνέχεια λουζόμαστε **

3η συνταγή:

(για τα λιπαρά μαλλιά)

Φωτογραφία από: https://www.zarpanews.gr

Υλικά:

  • 1 κουτ.σούπας γιαούρτι (κατά προτίμηση πλήρες παραδοσιακό)

  • ένα φλιτζανάκι δυνατό καφέ ελληνικό (για τα σκούρα μαλλιά)

  • ή ένα φλιτζανάκι αφέψημα χαμομηλιού (για τα ξανθά μαλλιά)

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με τον καφέ (χωρίς το κατακάθι) ή με το χαμομήλι, ώσπου να γίνει μία ομοιόμορφη μάζα, και εφαρμόζουμε στις ρίζες των μαλλιών. Καλύπτουμε το κεφάλι μας*, αφήνουμε για 20-30 λεπτά και μετά λουζόμαστε κανονικά.


* με ένα υλικό που “αναπνέει”, χωρίς να πιέζει όμως τα μαλλιά (π.χ. ευρύχωρο μαντήλι, σκουφάκι, κ.λπ.).

** κανονικά με τον τρόπο που συνηθίζουμε χρησιμοποιώντας αν χρειαστεί λίγο περισσότερο σαμπουάν από συνήθως.

Για ταλαιπωρημένα μαλλιά με ψαλίδα ή/και πιτυρίδα.

1η συνταγή:

Υλικά

φωτογραφία από: https://www.neadiatrofis.g

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή αμυγδαλέλαιο, ή ιδανικά μίξη των δύο)

  • 1 κουτ. σούπας μέλι

  • 1 αυγό

  • ένα φλιτζανάκι αφέψημα μαϊντανού (ιδανικά μείξη με καλέντουλα, και ρίζα κολιτσίδας)

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το μέλι σε ένα μπρίκι και ανακατεύουμε καλά με το λάδι και το αφέψημα. Χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε κι αυτό. Απλώνουμε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής* και αφήνουμε όση περισσότερη ώρα μπορούμε (ει δυνατόν και όλη τη νύχτα). Λουζόμαστε με μικρή ποσότητα ήπιου σαμπουάν.

*Εάν τα μαλλιά μας είναι ξηρά, απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά τους. Εάν είναι λιπαρά, αποφεύγουμε τις ρίζες.

2η συνταγή:

φωτογραφία από: https://www.onmed.gr

Υλικά:

  • 4 κουταλιές σούπας μηλόξυδο βιολογικό (λίγο παραπάνω αν τα μαλλιά μας είναι πολύ λιπαρά).

  • 1 ποτήρι νερό

    (ποτέ δεν χρησιμοποιούμε το μηλόξυδο αδιάλυτο)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπρίκι, ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε το νερό με το μηλόξυδο. Μετά από κάθε λούσιμο, ξεβγάζουμε και στραγγίζουμε ελαφρώς τα μαλλιά, και απλώνουμε το μείγμα μηλόξυδου που ετοιμάσαμε. Κάνουμε ελαφρύ μασάζ και αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ξεβγάζουμε τα μαλλιά μας.


Για θαμπά μαλλιά:

φωτογραφία από: https://ricette.donnamoderna.com

  • Βότανα ιδανικά για αποκατάσταση της λάμψης σε όλα τα χρώματα μαλλιών είναι και η ρίζα κολιτσίδας, ο κατιφές, το χαμομήλι και το δεντρολίβανο.

  • Τη φυσική λάμψη και πυκνότητα των μαλλιών, ενισχύουν και τα συστατικά του πορτοκαλιού (πολτός), αλλά και της μπύρας, τα οποία παράλληλα επιδιορθώνουν και αναδομούν την τρίχα.

Αφού επιλέξουμε ποιό από τα παραπάνω θέλουμε να δοκιμάσουμε (δεν ανακατεύουμε τη μπύρα με το πορτοκάλι), τα χρησιμοποιούμε ως μάσκες πριν το λούσιμο, με τη διαδικασία που περιγράφεται στις παραπάνω συνταγές, ή/και προσθέτουμε μικρή ποσότητα στο σαμπουάν ή/και το μαλακτικό μαλλιών που χρησιμοποιούμε.

  • Τα αφεψήματα βοτάνων (μόνο αυτά), εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για το τελευταίο ξέβγαλμα, αντί για σκέτο νερό.

  • Θαυματουργή μάσκα λάμψης, μπορούμε να φτιάξουμε χτυπώντας ένα αυγό με ένα φλιτζανάκι μπύρας. Απλώνουμε το μείγμα στα μαλλιά, αφήνουμε για 20 λεπτά και λουζόμαστε κανονικά.

Καθαρισμός δέρματος κατά τη βαφή των μαλλιών:

Πριν τη βαφή, απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στις περιοχές που συνήθως λερώνονται με τη βαφή. Αν παρόλα αυτά βαφτεί το δέρμα μας, ρίχνουμε λίγη στάχτη σε ένα βρεγμένο σφουγγαράκι, και τρίβουμε προσεκτικά ώστε να μην ερεθίσουμε το δέρμα μας. Ξεπλένουμε με νεράκι και βάζουμε πάλι λίγο ελαιόλαδο (ή κάποια κρέμα της αρεσκείας μας).

Ενίσχυση χρώματος και κάλυψη γκρίζων μαλλιών:

φωτογραφία από: https://stock.adobe.com

Υλικά:

αναλόγως την απόχρωση που προτιμάμε, επιλέγουμε:

  • Για σκούρα μαλλιά: τσόφλια μαύρου καρυδιού, δενδρολίβανο, γαρίφαλα, φασκόμηλο, τσουκνίδα, κανέλα, γαρίφαλα, κανέλα ή σύμφυτο.

  • Για ανοιχτόχρωμα μαλλιά: χαμομήλι, φλούδα λεμονιού, καλέντουλα, κατιφέ, ηλίανθο, σαφράν, αγριαψιθιά ή άνθη φλόμου.

  • Για κόκκινες αποχρώσεις: κόκκινο βατόμουρο, άνθη ιβίσκου, κόκκινα ροδοπέταλα, αχλάδι, καρότο, κατιφέ, παντζάρι

Ό,τι κι αν επιλέξουμε θα χρειαστούμε επιπλέον:

  • Μισό φλιτζάνι του τσαγιού νερό

  • Μία κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή άλλο λάδι από καρπό με κέλυφος, π.χ καστορέλαιο, αμυγδαλέλαιο κ.ά.)

Εκτέλεση:

φωτογραφία από: https://meygeia.gr/

Αναλόγως την απόχρωση που επιθυμούμε, επιλέγουμε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω υλικά. Αφού τα αποξηράνουμε, τα χτυπάμε στο γουδί, ώσπου να κονιορτοποιηθούν. Αναμιγνύουμε μισό φλιτζάνι από τα βότανα με το νερό, και σιγοβράζουμε για μισή ώρα. Αφού κρυώσει το μείγμα μας, ανακατεύουμε καλά με το λάδι, απλώνουμε το μείγμα στα μαλλιά και αφήνουμε για δύο ώρες. Μετά λουζόμαστε κανονικά.

Κάλυψη των λευκών:

Τα γκρίζα και τα λευκά μαλλιά σκουραίνουν και παράλληλα δυναμώνουν και με τις φλούδες της πατάτας.Το μόνο που χρειάζεται είναι να βράσουμε ένα φλιτζάνι πατατόφλουδες σε δυο φλιτζάνια νερό για μισή ώρα και έπειτα να πιέσουμε καλά τις φλούδες μέσα στο νερό, πριν το σουρώσουμε. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε στα μαλλιά μας, κάνουμε ελαφρύ μασάζ, και ξεπλένουμε με δροσερό νερό. Σταδιακά (και με συχνή επανάληψη), το άμυλο της πατάτας, θα δώσει στα γκρίζα ή λευκά μαλλιά μας, μία πιο σκούρη απόχρωση.

Συνταγές από οικογενειακό αρχείο

Φωτογραφία εξωφύλλου από: https://www.mymarket.gr

Ομήρεια