Μνήμες Ελληνισμού

View Original

Φρέντυ Γερμανός

Τα λόγια του δήμιου των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικρασίας προς τον Έλληνα μαραγκό του. Απόσπασμα από εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού (1976)

Ο Φρέντυ Γερμανός με καταγωγή απ’ τη Λέσβο, γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1934 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στα Εξάρχεια και στην Κυψέλη.

Από 8 ετών έγραφε σε “εφημερίδα” την οποία και “εξέδιδε”. Φοίτησε στο Βαρβάκειο και αργότερα στην Πάντειο Σχολή.

Το 1954, αφού έχει ήδη κερδίσει το 2ο βραβείο σε διαγωνισμό διηγήματος της εφημερίδας “Η Βραδυνή”, αρχίζει να γράφει στη στήλη για τα φαρμακεία ενώ σύντομα το ενδιαφέρον του κερδίζει το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.

Αποκτά τη δική του στήλη στο περιοδικό Εικόνες και το 1964 με προτροπή της Ελένης Βλάχου εκδίδει το πρώτο του βιβλίο ευθυμογραφημάτων με τίτλο “Με συγχωρείτε λάθος”.

Το 1965 παντρεύεται την Εριέτα Μαυρουδή και αποκτούν την κόρη τους, Ναταλία.

Το 1966 κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη μικρή οθόνη ως παρουσιαστής ειδήσεων και αργότερα ξεκινά την πρώτη τηλεοπτική του εκπομπή με τίτλο “Καλειδοσκόπιο”.

Το «Αλάτι και Πιπέρι» του Φρέντυ Γερμανού, θεματολογικός απόγονος της εκπομπής “Καλειδοσκόπιο” απετέλεσε εκπομπή-σταθμό στα τηλεοπτικά δρώμενα της Ελλάδας. στη δεκαετία του 1970. Το “Αλάτι και πιπέρι” ήταν ποικίλου περιεχομένου και προβάλλονταν επί έξι χρόνια, από τον τηλεοπτικό σταθμό ΥΕΝΕΔ.

Το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής προβλήθηκε στις 14 Απριλίου του 1969 και το τελευταίο στις 6 Οκτωβρίου 1975.

Αρχικά οι προσκεκλημένοι ήταν κυρίως διασημότητες της εποχής, διαφόρων ειδών καλλιτέχνες και άλλα πρόσωπα της επικαιρότητας, από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Μεταξύ των καλεσμένων της εκπομπής υπήρξαν οι: Κάρολος Κουν, Μάνος Χατζηδάκις, Σοφία Βέμπο, Κωστής Μπαστιάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Έλλη Λαμπέτη, Γιώργος Κατσαρός, Νάνα Μούσχουρη, Πυθαγόρας, Γιάννης Καλατζής, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Χορν Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, Τζίντζερ Ρότζερς, Τζόαν Κόλλινς, Κουρντ Γιούργκενς και πολλοί άλλοι.

Σπάνια ντοκουμέντα από τις εκπομπές «Καλειδοσκόπιο», «Αλάτι και πιπέρι», «Το πορτρέτο της Πέμπτης», «Φλας-μπακ» και «Πρώτη σελίδα». Μέρος Α”

Η σειρά εκπομπών ήταν ασπρόμαυρη, παραγωγός ήταν στην αρχή ο Νίκος Μαστοράκης με την εταιρία GTV, και από το 1972 την παραγωγή ανέλαβε η Αστήρ TV. Χορηγός ήταν η καπνοβιομηχανία Κεράνης ενώ στο δυναμικό της δημιουργικής ομάδας αναφέρεται και ο σκιτσογράφος ΚΥΡ.

Το ξαφνικό τέλος της εκπομπής ήρθε το 1975, όταν οι προσκεκλημένοι εμπλουτίστηκαν με προσωπικότητες όπως ο Αλέκος Παναγούλης, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μελίνα Μερκούρη κά, καθώς θεωρήθηκε πως αποκτά πολιτικές προεκτάσεις και κόπηκε κατόπιν κυβερνητικής απόφασης.

Τρεις μήνες αργότερα ο Φρέντυ Γερμανός επιστρέφει στην Ελληνική τηλεόραση στην ΕΡΤ αυτή τη φορά, με την παρόμοιας θεματολογίας εκπομπή, που λέγονταν “Το πορτραίτο της Πέμπτης”.

Όπως συνέβη με πολλές εκπομπές και τηλεοπτικές σειρές της εποχής εκείνης, ελάχιστα επεισόδια διασώζονται καθώς στις ταινίες έγινε επανεγγραφή άλλων γυρισμάτων.

Δεύτερο μέρος του αφιερώματος που περιγράφεται παραπάνω

Το 1980 ξεκινά την εκπομπή του “Πρώτη Σελίδα”, η οποία διήρκεσε 9 χρόνια και αποτελούσε έρευνα για πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Συνολικά ο Φρέντυ Γερμανός, έγραψε 25 βιβλία, μεταξύ των οποίων η βιογραφία της Έλλης Λαμπέτη, η μυθιστορία “Ακριβή μου Σοφία” με τα ερωτικά γράμματα του Γεωργίου Παπανδρέου, η βιογραφία της Σοφίας Τρικούπη με τίτλο “Γυναίκα από Βελούδο”, το ιστορικό μυθιστόρημα “Τερέζα”. Ένα από τα βιβλία του: το “Ένα γελαστό απόγευμα” μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο αλλά και απέκτησε ραδιοφωνική θεατρική μορφή με πρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο.

Ο Φρέντυ Γερμανός πέθανε στις 21 Μαΐου του 1999, χτυπημένος από τον καρκίνο.

Πηγές:

  • Μάκης Δελαπόρτας, «Γερμανός Φρέντυ», στο: Λουκία Δρούλια-Γιούλα Κουτσοπανάγου (επίμ.), Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Τύπου, τομ.1ος, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών-Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα, 2008

  • www.retrodb.gr

  • Εφημερίδα Ελευθεροτυπία (https://eleftherotypia.gr)

  • https://el.wikipedia.org

  • Ηλεκτρονικό Περιοδικό Κουίντα Art, eMagazine (www.koyinta.gr)

  • Ελληνικός Κινηματογράφος.gr (https://ellinikoskinimatografos.gr)

  • Εφημερίδα Το Βήμα (www.tovima.gr)